Kompot z rabarbaru

Jeśli znudziły nas już koktajle i soki, możemy spróbować kompot z rabarbaru. Możemy wykonać go szybko i tanio a schłodzony możemy zaspokoić swoje pragnienie w upalne dni.

Aby sporządzić idealny kompot musimy rabarbar umyć i  zdjąć z niego skórkę. Przydaje się do tego nóż. Nacinając końcówkę potem ciągnąć w dół łodygi pozbywamy się w ten sposób skórki. Rabarbar następnie kroimy w grube plastry.

Przygotowany rabarbar przekładamy do garnka, dodajemy cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu stale mieszając. Gdy z łodygi puści „czerwony sok” i rozpuści się cukier gotujemy do momentu zawrzenia.

Na końcu możemy dodać cukier waniliowy.

Aby kompot był idealny czekamy aż ostygnie i wstawiamy do lodówki.  Przed podaniem przelewamy do dzbanka. Podajemy schłodzony.

 

Składniki:

pęczek rabarbaru,

70g cukru,

torebka cukru waniliowego,

1.5 litra wody,

 

Składniki na około 5 porcji, czas gotowania około 15min.

3 komentarze

  1. Ania Grudzień 29, 2014 Reply
  2. Kasia Grudzień 29, 2014 Reply
  3. Martyna Styczeń 2, 2015 Reply

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *