Kurczak na parze, jak go zrobić od podstaw.

Jeśli nudzi Was po raz kolejny kurczak z „rożna” to może pora spróbować pierś kurczaka na parze? Pokażę Ci krok po kroku jak go przyrządzić, bez wielkiego problemu możemy to zrobić w 40min wraz z przygotowaniem składników.

IMG_4006

Do przygotowania będziemy potrzebować: paprykę czerwoną, czosnek, pierś z kurczaka, koperek, pieprz, sól, papryka w proszku ostra, lub łagodna, pieprz ziołowy mielony, natka pietruszki suszona.

Przygotowanie potrawy:

Na początku wlewamy do garnka wodę, czekamy aż zacznie się gotować. W tym czasie musimy przygotować pierś z kurczaka, obcinając nożem niedoskonałości jak żyłki, błony i inne „brzydkie rzeczy”. Porcjujemy go na kawałki jeśli uważamy że kawałek jest za duży.

Następnie przychodzimy do przyprawiania, 2-4 szczypt soli i pieprzu, dodajemy paprykę w proszku i tutaj według uznania jeśli chcemy mieć ostre to ostrą, lub słodką.

IMG_4031

Pamiętajmy aby przyprawić z obydwu stron. Do smaku dodajemy ząbek czosnku, maks 2 ząbki. Czosnek możemy drobno pokroić i z miażdżyć nożem, potem wcierać ręką w pierś kurczaka. Taka potrawa to pełna aromatu i smaku. IMG_4018

Jeśli lubimy jakieś warzywa, możemy także przygotować ja lubię paprykę i ją przygotuje również.

Jeśli już gotuje się woda to wrzucamy, natkę pietruszki, może być w proszku. Dodajemy również pieprz ziołowy i koperek. Te trzy składniki wrzucamy do gotującej się wody.

IMG_4034

Przykrywamy i czekamy od 15-30min. W zależności od grubości płatów piersi i porcji. Pilnujemy co jakiś czas sprawdzamy jaki jest stan naszej potrawy, czy woda nie wyparowała i czy mięso jest miękkie.

IMG_4045

Jeśli jest wszystko ok, mięso powinno być miękkie i koloru białego jeśli tak jest to potrawa jest już gotowa. Uszykujmy talerz – smacznego.

IMG_4058

IMG_4065

 

 

Zobacz też:

Marchew i por w sosie serowym. Jeśli najdzie nas ochota na warzywa możemy spróbować taka kompozycję - kompozycja poru i marchwi. Aby idealnie przygotować potrawę musimy starannie umyć wszystkie warzywa i pokroić w grube plastry.  Od pora odcinamy liście i kroimy go  na pół wzdłuż.  Tak aby po pokrojeniu powstały pół księżyce. Następnie marchew i por wstawiamy na sito i gotujemy na parze około 6-10min....
Zapiekana brukselka Jeśli jesteś miłośnikiem brukselki jak ja możesz spróbować ten przepis. Brukselkę myjemy, czyścimy i dajemy na sicie. Natomiast mrożoną od razu dajemy na sito. Gotujemy na parze około 15minut jeśli mamy normalną, a jeśli mrożoną to z 20min.  Potem brukselkę oprószamy przyprawami jak kminkiem i papryką, doprawiamy dla smaku solą. Także doprawiamy cukrem i pieprzem. Dodaje...
Łosoś w sosie jogurtowym. Filety z łososia układamy na folii, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Kroimy cytrynę w plastry o obieramy z skórki, wyciągamy pestki. Na każdym filecie układamy po 2 plastry cytryny.  Całość gotujemy na parze 20min. Wyciągamy jogurt z lodówki i dodajemy posiekany koper, solimy jogurt do smaku. Przed podaniem delikatnie z góry oblewamy rybę sosem.  Rybę podajemy na ciepł...
Młode ziemniaki w mundurkach. jeśli jesteś miłośnikiem ziemniaków, musisz spróbować ten przepis.  Czyli ziemniaki gotowane na parze. Na początku ziemniaki dokładnie myjemy, ponieważ nie będziemy ich obierać tylko pozostaną w skórce.  Kładziemy na sicie  garnka. Dodajemy czosnek bez "łuski". Następnie po 25 minutach wyciągamy go i miażdżymy. Czosnek przyrządzamy z mlekiem i masłem.  Następnie po ok...
Łosoś z imbirem i miodem. Jeśli bardzo lubisz łososia możesz spróbować go tym sposobem. Szybki i łatwy przepis maksymalny czas przygotowywania 20min. Aby przyrządzić tak wspaniała rybę jak łosoś musimy na początku trzy składniki ze sobą staranie wymieszać. Mieszamy oliwę, miód, musztardę i starty imbir.  Gdy tak przygotujemy marynatę nacieramy obficie  łososia z obu stron i zostawiamy na 10min.  ...
Papryka faszerowana Zobaczmy teraz sposób  na faszerowaną  paprykę. Ryż ugotować na parze. Przez ten czas przyszykować papryki w następujący sposób. Ucinamy górę papryki w ten sposób aby pozostała nie zdeformowana. Wyciągamy gniazdo z nasionami. Siekamy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy  mielona wołowinę  drobno posiekany czosnek.  Na patelnie dodajemy wcześniej ug...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *