Marchew i por w sosie serowym.

Jeśli najdzie nas ochota na warzywa możemy spróbować taka kompozycję – kompozycja poru i marchwi.

Aby idealnie przygotować potrawę musimy starannie umyć wszystkie warzywa i pokroić w grube plastry.  Od pora odcinamy liście i kroimy go  na pół wzdłuż.  Tak aby po pokrojeniu powstały pół księżyce. Następnie marchew i por wstawiamy na sito i gotujemy na parze około 6-10min.  Przed wstawieniem przyprawiamy pieprzem i dodajemy łyżkę masła.  Po 6-10min wykładamy i polewamy sosem serowym.

 

Składniki:

3-4 średnie marchwie,

2 średnie pory,

1 łyżka masła,

pieprz i sól,

 

Aby przygotować sos serowy musimy ser pokruszyć, wlać do niego ocet i zmiksować. Dodać oliwę małymi porcjami do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy na końcu solą i pieprzem wg. smaku.

 

Składniki sos serowy:

3/4 szklanki oliwy,

80g-100g sera pleśniowego,

3-4 octu winnego, (” nie może być ocet spirytusowy„)

sól, pieprz,

Zobacz też:

Szpinak na parze. Jeśli lubisz szpinak  w dowolnej postaci możesz go spróbować w takiej jak poniżej. Czyli szpinak na parze. Szpinak musimy pierw umyć i odsączyć wodę.  Następnie posiekać drobno i dodać  zmiażdżony czosnek.  Przyprawić pieprzem i umieścić na sicie do gotowania na parze. Aby szpinak był idealny gotujemy go na parze od 5-8 minut.  Następnie ugotowany szpinak możemy podać...
Łosoś z imbirem i miodem. Jeśli bardzo lubisz łososia możesz spróbować go tym sposobem. Szybki i łatwy przepis maksymalny czas przygotowywania 20min. Aby przyrządzić tak wspaniała rybę jak łosoś musimy na początku trzy składniki ze sobą staranie wymieszać. Mieszamy oliwę, miód, musztardę i starty imbir.  Gdy tak przygotujemy marynatę nacieramy obficie  łososia z obu stron i zostawiamy na 10min.  ...
Pstrąg z dynią. Jeśli najdzie was ochota na pstrąga, to możesz spróbować tego sposobu przygotowania. Jest ona bardzo smaczny i bardzo polecam! Dni misy posypujemy solą i chili. Filet myjemy pod bieżącą  wodą. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i przekładamy do wcześniej przygotowanej misy.  Kroimy dynię w drobną kostkę i kładziemy na rybie.  Całość gotujemy na parze od 15-20min. Dan...
Łosoś w sosie jogurtowym. Filety z łososia układamy na folii, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Kroimy cytrynę w plastry o obieramy z skórki, wyciągamy pestki. Na każdym filecie układamy po 2 plastry cytryny.  Całość gotujemy na parze 20min. Wyciągamy jogurt z lodówki i dodajemy posiekany koper, solimy jogurt do smaku. Przed podaniem delikatnie z góry oblewamy rybę sosem.  Rybę podajemy na ciepł...
Papryka faszerowana Zobaczmy teraz sposób  na faszerowaną  paprykę. Ryż ugotować na parze. Przez ten czas przyszykować papryki w następujący sposób. Ucinamy górę papryki w ten sposób aby pozostała nie zdeformowana. Wyciągamy gniazdo z nasionami. Siekamy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy  mielona wołowinę  drobno posiekany czosnek.  Na patelnie dodajemy wcześniej ug...
Kurczak na parze, jak go zrobić od podstaw. Jeśli nudzi Was po raz kolejny kurczak z "rożna" to może pora spróbować pierś kurczaka na parze? Pokażę Ci krok po kroku jak go przyrządzić, bez wielkiego problemu możemy to zrobić w 40min wraz z przygotowaniem składników. Do przygotowania będziemy potrzebować: paprykę czerwoną, czosnek, pierś z kurczaka, koperek, pieprz, sól, papryka w proszku ostra, lub łagodna, pi...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *