Młode ziemniaki w mundurkach.

jeśli jesteś miłośnikiem ziemniaków, musisz spróbować ten przepis.  Czyli ziemniaki gotowane na parze.

Na początku ziemniaki dokładnie myjemy, ponieważ nie będziemy ich obierać tylko pozostaną w skórce.  Kładziemy na sicie  garnka. Dodajemy czosnek bez „łuski”. Następnie po 25 minutach wyciągamy go i miażdżymy.

Czosnek przyrządzamy z mlekiem i masłem.  Następnie po około 30 minutach ściągamy ziemniaki z sita. Kroimy na pół delikatnie solimy i polewamy sosem czosnkowym i posypać natką pietruszki.

 

 

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków,

1 główka czosnku,

2-3 łyżki mleka,

1 łyżeczka masła lub oleju,

2 łyżeczki drobno posiekanej  natki pietruszki,

pieprz i sól.

Czas przygotowania około 30min. Porcja na 2-3 osoby.

 

 

Zobacz też:

Kurczak na parze, jak go zrobić od podstaw. Jeśli nudzi Was po raz kolejny kurczak z "rożna" to może pora spróbować pierś kurczaka na parze? Pokażę Ci krok po kroku jak go przyrządzić, bez wielkiego problemu możemy to zrobić w 40min wraz z przygotowaniem składników. Do przygotowania będziemy potrzebować: paprykę czerwoną, czosnek, pierś z kurczaka, koperek, pieprz, sól, papryka w proszku ostra, lub łagodna, pi...
Pstrąg z dynią. Jeśli najdzie was ochota na pstrąga, to możesz spróbować tego sposobu przygotowania. Jest ona bardzo smaczny i bardzo polecam! Dni misy posypujemy solą i chili. Filet myjemy pod bieżącą  wodą. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i przekładamy do wcześniej przygotowanej misy.  Kroimy dynię w drobną kostkę i kładziemy na rybie.  Całość gotujemy na parze od 15-20min. Dan...
Papryka faszerowana Zobaczmy teraz sposób  na faszerowaną  paprykę. Ryż ugotować na parze. Przez ten czas przyszykować papryki w następujący sposób. Ucinamy górę papryki w ten sposób aby pozostała nie zdeformowana. Wyciągamy gniazdo z nasionami. Siekamy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy  mielona wołowinę  drobno posiekany czosnek.  Na patelnie dodajemy wcześniej ug...
Szpinak na parze. Jeśli lubisz szpinak  w dowolnej postaci możesz go spróbować w takiej jak poniżej. Czyli szpinak na parze. Szpinak musimy pierw umyć i odsączyć wodę.  Następnie posiekać drobno i dodać  zmiażdżony czosnek.  Przyprawić pieprzem i umieścić na sicie do gotowania na parze. Aby szpinak był idealny gotujemy go na parze od 5-8 minut.  Następnie ugotowany szpinak możemy podać...
Łosoś w sosie jogurtowym. Filety z łososia układamy na folii, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Kroimy cytrynę w plastry o obieramy z skórki, wyciągamy pestki. Na każdym filecie układamy po 2 plastry cytryny.  Całość gotujemy na parze 20min. Wyciągamy jogurt z lodówki i dodajemy posiekany koper, solimy jogurt do smaku. Przed podaniem delikatnie z góry oblewamy rybę sosem.  Rybę podajemy na ciepł...
Zapiekana brukselka Jeśli jesteś miłośnikiem brukselki jak ja możesz spróbować ten przepis. Brukselkę myjemy, czyścimy i dajemy na sicie. Natomiast mrożoną od razu dajemy na sito. Gotujemy na parze około 15minut jeśli mamy normalną, a jeśli mrożoną to z 20min.  Potem brukselkę oprószamy przyprawami jak kminkiem i papryką, doprawiamy dla smaku solą. Także doprawiamy cukrem i pieprzem. Dodaje...

One Comment

  1. Marta Styczeń 2, 2015 Reply

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *