Papryka faszerowana

Zobaczmy teraz sposób  na faszerowaną  paprykę.

Ryż ugotować na parze. Przez ten czas przyszykować papryki w następujący sposób. Ucinamy górę papryki w ten sposób aby pozostała nie zdeformowana. Wyciągamy gniazdo z nasionami.

Siekamy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy  mielona wołowinę  drobno posiekany czosnek.  Na patelnie dodajemy wcześniej ugotowany ryż przyprawiamy przyprawami, po czym staranie mieszamy.

Powstały farsz upychamy do papryk tak aby ich nie rozerwać i uszkodzić. Przykryć wcześniej wyciętymi łodygami. Wstawiamy na sito do gotowania na parze i gotujemy na parze 40min.

 

Składniki:

2 czerwone papryki,

2 zielone papryki,

1.5 szklanki ryżu,

1-2 łyżki oliwy lub oleju,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1/2 łyżeczki tymianku

sól, pieprz.

 

Czas przygotowania 50 minut, porcja na 4 osoby.

Zobacz też:

Łosoś w sosie jogurtowym. Filety z łososia układamy na folii, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Kroimy cytrynę w plastry o obieramy z skórki, wyciągamy pestki. Na każdym filecie układamy po 2 plastry cytryny.  Całość gotujemy na parze 20min. Wyciągamy jogurt z lodówki i dodajemy posiekany koper, solimy jogurt do smaku. Przed podaniem delikatnie z góry oblewamy rybę sosem.  Rybę podajemy na ciepł...
Marchew i por w sosie serowym. Jeśli najdzie nas ochota na warzywa możemy spróbować taka kompozycję - kompozycja poru i marchwi. Aby idealnie przygotować potrawę musimy starannie umyć wszystkie warzywa i pokroić w grube plastry.  Od pora odcinamy liście i kroimy go  na pół wzdłuż.  Tak aby po pokrojeniu powstały pół księżyce. Następnie marchew i por wstawiamy na sito i gotujemy na parze około 6-10min....
Szpinak na parze. Jeśli lubisz szpinak  w dowolnej postaci możesz go spróbować w takiej jak poniżej. Czyli szpinak na parze. Szpinak musimy pierw umyć i odsączyć wodę.  Następnie posiekać drobno i dodać  zmiażdżony czosnek.  Przyprawić pieprzem i umieścić na sicie do gotowania na parze. Aby szpinak był idealny gotujemy go na parze od 5-8 minut.  Następnie ugotowany szpinak możemy podać...
Młode ziemniaki w mundurkach. jeśli jesteś miłośnikiem ziemniaków, musisz spróbować ten przepis.  Czyli ziemniaki gotowane na parze. Na początku ziemniaki dokładnie myjemy, ponieważ nie będziemy ich obierać tylko pozostaną w skórce.  Kładziemy na sicie  garnka. Dodajemy czosnek bez "łuski". Następnie po 25 minutach wyciągamy go i miażdżymy. Czosnek przyrządzamy z mlekiem i masłem.  Następnie po ok...
Łosoś z imbirem i miodem. Jeśli bardzo lubisz łososia możesz spróbować go tym sposobem. Szybki i łatwy przepis maksymalny czas przygotowywania 20min. Aby przyrządzić tak wspaniała rybę jak łosoś musimy na początku trzy składniki ze sobą staranie wymieszać. Mieszamy oliwę, miód, musztardę i starty imbir.  Gdy tak przygotujemy marynatę nacieramy obficie  łososia z obu stron i zostawiamy na 10min.  ...
Zapiekana brukselka Jeśli jesteś miłośnikiem brukselki jak ja możesz spróbować ten przepis. Brukselkę myjemy, czyścimy i dajemy na sicie. Natomiast mrożoną od razu dajemy na sito. Gotujemy na parze około 15minut jeśli mamy normalną, a jeśli mrożoną to z 20min.  Potem brukselkę oprószamy przyprawami jak kminkiem i papryką, doprawiamy dla smaku solą. Także doprawiamy cukrem i pieprzem. Dodaje...

One Comment

  1. Marta Styczeń 2, 2015 Reply

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *