Zapiekana brukselka

Jeśli jesteś miłośnikiem brukselki jak ja możesz spróbować ten przepis.

Brukselkę myjemy, czyścimy i dajemy na sicie. Natomiast mrożoną od razu dajemy na sito. Gotujemy na parze około 15minut jeśli mamy normalną, a jeśli mrożoną to z 20min.  Potem brukselkę oprószamy przyprawami jak kminkiem i papryką, doprawiamy dla smaku solą. Także doprawiamy cukrem i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.

Następnie wstawiamy do żaroodpornego naczynia, wcześniej smarujemy je masłem.  Polewany brukselkę śmietaną przyprawiamy solą i pieprzem – jednak delikatnie bo soliliśmy już przygotowany na parze. Posypujemy bułka tartą. Zapiekamy całość 15min w 180oC.

 

Składniki:

0,5kg brukselki,

200ml śmietany 22%,

1/2 pęczka natki pietruszki,

2 łyżki masła,

2 łyżki bułki tartej,

1/2 łyżeczkimielonego kminku,

słodka papryka,

cukier, sól, pieprz.

 

 

Zobacz też:

Szpinak na parze. Jeśli lubisz szpinak  w dowolnej postaci możesz go spróbować w takiej jak poniżej. Czyli szpinak na parze. Szpinak musimy pierw umyć i odsączyć wodę.  Następnie posiekać drobno i dodać  zmiażdżony czosnek.  Przyprawić pieprzem i umieścić na sicie do gotowania na parze. Aby szpinak był idealny gotujemy go na parze od 5-8 minut.  Następnie ugotowany szpinak możemy podać...
Kurczak na parze, jak go zrobić od podstaw. Jeśli nudzi Was po raz kolejny kurczak z "rożna" to może pora spróbować pierś kurczaka na parze? Pokażę Ci krok po kroku jak go przyrządzić, bez wielkiego problemu możemy to zrobić w 40min wraz z przygotowaniem składników. Do przygotowania będziemy potrzebować: paprykę czerwoną, czosnek, pierś z kurczaka, koperek, pieprz, sól, papryka w proszku ostra, lub łagodna, pi...
Papryka faszerowana Zobaczmy teraz sposób  na faszerowaną  paprykę. Ryż ugotować na parze. Przez ten czas przyszykować papryki w następujący sposób. Ucinamy górę papryki w ten sposób aby pozostała nie zdeformowana. Wyciągamy gniazdo z nasionami. Siekamy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy  mielona wołowinę  drobno posiekany czosnek.  Na patelnie dodajemy wcześniej ug...
Łosoś z imbirem i miodem. Jeśli bardzo lubisz łososia możesz spróbować go tym sposobem. Szybki i łatwy przepis maksymalny czas przygotowywania 20min. Aby przyrządzić tak wspaniała rybę jak łosoś musimy na początku trzy składniki ze sobą staranie wymieszać. Mieszamy oliwę, miód, musztardę i starty imbir.  Gdy tak przygotujemy marynatę nacieramy obficie  łososia z obu stron i zostawiamy na 10min.  ...
Łosoś w sosie jogurtowym. Filety z łososia układamy na folii, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Kroimy cytrynę w plastry o obieramy z skórki, wyciągamy pestki. Na każdym filecie układamy po 2 plastry cytryny.  Całość gotujemy na parze 20min. Wyciągamy jogurt z lodówki i dodajemy posiekany koper, solimy jogurt do smaku. Przed podaniem delikatnie z góry oblewamy rybę sosem.  Rybę podajemy na ciepł...
Marchew i por w sosie serowym. Jeśli najdzie nas ochota na warzywa możemy spróbować taka kompozycję - kompozycja poru i marchwi. Aby idealnie przygotować potrawę musimy starannie umyć wszystkie warzywa i pokroić w grube plastry.  Od pora odcinamy liście i kroimy go  na pół wzdłuż.  Tak aby po pokrojeniu powstały pół księżyce. Następnie marchew i por wstawiamy na sito i gotujemy na parze około 6-10min....

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *