Grzaniec – grzane piwo.

 

 

Gdy temperatura spada poniżej 0 stopnia celciusza, czujemy to że już musimy zadbać o ciepły ubiór. Przede wszystkim wzmocnić się!  Przed wyjściem z domu, zwłaszcza jak idziemy gdzieś pieszo.

 

I tak na takie dni pomoże nam grzaniec, czyli napój alkoholowy lub bez alkoholowy przyprawiony w specyficzny sposób.  Jednym z sekretów grzańca jest to że walory smakowe uwalniają się po podgrzaniu do określonej  temperatury. Jednak nie można doprowadzić do wrzenia ponieważ traci wtedy on wszystko co najlepsze.

 

Możemy sporządzić napój z piwem, winem, lub sokiem np. jabłkowym.  Jednak najbardziej popularny jest grzaniec z winem i piwem.

 

Jest to mieszanina alkoholu, z imbirem, cynamonem, miodem , goździkami. Składniki te powodują właśnie ten  fantastyczny smak i zapach, który uwalnia się z trunku po zagrzaniu. Najszybszym sposobem jest sporządzenie napoju z piwa. Ponieważ zajmuje to kilka minut.

 

Ok więc przejdźmy do przepisu grzaniec  czyli – grzane piwo.

Złoty napój  wlewamy do garnka, czekamy aż delikatnie się podgrzeje do około 60 stopni celciusza, dodajemy  4-6 gozdzików,   dwie  szczypty cynamonu, łyżkę stołową miodu,

Mieszamy kilka razy potem zostawiamy na wolnym ogniu około 3min, – nie możemy zagotować. Po 4 minutach ściągamy garnek, i przelewamy.

Do dekoracji dodajemy pasek pomarańczy. Przed podaniem pomarańcz sparzyć wrzątkiem.

 

 

 

Składniki:

0,5 l piwa  jasnego,

4-6 gozdzików,

cynamon,

2 łyżki stołowe miodu.

Ilość porcji 2, po 250ml. Podawać ciepłe.

Czas przygotowania około 10 minut.

 

 

 

 

4 komentarze

  1. Emma Grudzień 26, 2014 Reply
  2. Jan Grudzień 29, 2014 Reply
  3. Marek Styczeń 4, 2015 Reply
  4. Maciej34 Styczeń 7, 2015 Reply

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *