Lemoniada estragonowa

Przygotowując lemoniadę musimy cytryny i estragon umyć  i osuszyć.  Po tym wyciskamy sok z cytryny wyciskarką do cytrusów. Następnie przygotować 300ml wody i wlać do rondla. około 700ml wody wstawić do lodówki.

Wodę w rondlu musimy podgrzać i dodać cukier. rozpuszczamy go i robimy syrop.

Zdejmujemy rondel z ognia i wkładamy do niego 2 gałązki estragonu.  Czekamy aż syrop wystygnie, mieszamy go co kilka minut.  Gdy nam wystygnie wyciągamy gałązki i wyrzucamy.

Do dużego dzbanka wlewamy dok z cytryny, i cała resztę czyli wodę syrop estragonowy.

Przed podaniem wkładamy pozostałe gałązki estragonu  dodajemy kostki lodu, i wypełniamy lemoniadą. Podajemy od razu.

 

Składniki:

1 l niegazowanej wody,

10 łyżek cukru,

8 gałązek estragonu,

8 cytryn,

sól,

kostki lody,

Składniki na około 4 porcje, czas przygotowania  około 30min.

 

 

Zobacz też:

Egzotyczny miks z melona, kiwi i mango.   Dziś przygotujemy razem miks egzotyczny melona, kiwi i mango. Musisz spróbować tego miksu.  -  sok miks melona, kiwi i mango w 15 min.   Na początku jak to w dobrym zwyczaju owoce myjemy  i osuszamy. Kiwi i mango obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. W mango musimy uważać na duże i twarde pestki - sugerując odkrawać miąższ od pestek. Melon kroimy na ...
Sok imbirowo-cytrynowy. Jeśli znudzi nas już grzane piwo, lub drinki, możemy spróbować piwo imbirowe. Jest to dosyć ciekawa kompozycja. Ponieważ imbir posiadając charakterystyczny smak wzbogaca smak piwa. Imbir, cytryny i mięte myjemy i suszymy. Kawałek imbiru odcinamy i zostawiamy do dekoracji. Resztę ścieramy na tarce z grubym oczkiem.  Przekładamy do wazy i posypujemy cukrem. Cztery cytry...
Lemoniada malinowa z miętą. Genialna lemoniada z malin i mięty, zobacz jak ją zrobić krok po kroku. Maliny wyczyścić i opłukać, przełożyć do naczynia i dodać 3 łyżki cukru,  i odstawić na 15 minut. 125ml wody gotujemy doprowadzamy do wrzenia dodajemy cukier aż powstanie syrop. Następnie przygotowujemy cytrynę, myjemy słyszymy i wyciskamy z niej sok. Międzyczasie płuczemy gałązki mięty i odkła...
Własnoręcznie wyciskany sok pomarańczowy. Dlaczego warto robić sok? Sok z pomarańczy ma same atuty nie trzeba się roztrząsać nad tym ile ma witamin i innych niezbędnych odżywczych składników. Jest słodki co nadaje przyjemy smak, pijąc sok z pomarańczy dostarczamy takich witamin jak  C i B. Posiada on także dużą ilość błonnika i beta-karotenu. Jedna pomarańcza pomaga w "walce" ze stresem, ma właściwości "relaksacyjne", także jest źródłem ...
Sok z kiwi.   Pora wykorzystać walory smakowe kiwi. W całej okazałości bez wielkich dodatków. Jak zrobić smakowity sok z kiwi w 5min bez wielkich dodatków.   Aby przygotować idealny sok z kiwi musimy pomarańczę i kiwi, umyć i osuszyć. Następnie wycisnąć na wyciskarce do owoców cytrusowych. Dla z bogacenia smaku dodajemy listki mięty - drobno siekamy i dodajemy do ...
Lemoniada z truskawkami. Przed nami sezon truskawkowy, pojawią się już niebawem owoce miękkie i inne. Jednak najsmaczniejsze są polskie truskawki, na blogu pojawił się już przepis na koktajl z truskawek, jednak nie był jeszcze przedstawiona lemoniada. Jak sporządzić lemoniadę z truskawek? Zobaczmy to w kilku krokach w 30minut. W pierwszym etapie musimy dokładnie umyć nasze owoce, ponieważ jeśli ...

One Comment

  1. Mariola Styczeń 5, 2015 Reply

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *