Minestrone z parowaru.

Jeśli mamy ochotę na Minestrone z parowaru, musimy wszystkie warzywa oczyścić i umyć. Marchew i por kroimy w plasterki. Natomiast kalarepę  i seler w kostkę, fasolkę na kawałki.

Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, przyprawiamy 2 ziarnami pieprzu. Kalarepę i seler gotujemy na parze przez 5 min. Po tym czasie dokładamy marchew, fasolkę i por. Także gotujemy 5 min.

Po tym czasie przekładamy warzywa do garnka. Wlewamy wywar ziołowy, dodajemy do niego masło. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli wyparowała nam woda musimy uzupełnić ją wlewając znaczącą ilość wody. I całość gotujemy 10-15min. Przed podaniem gotujemy makaron, jednak w odrębnym garnku.

Bezpośrednio przed podaniem dodajemy ząbek czosnku i dodajemy przecier pomidorowy.

Do smaku zupę posypujemy tartym serem.

 

Składniki:

15 dag fasolki szparagowej,

15 dag marchwi,

15 dag pora,

15 dag kalarepy,

15 dag selera,

5 dag masła,

5 dag cienkiego makaronu,

5 dag tartego sera,

2 łyżki przecieru pomidorowego,

2 ząbki czosnku,

2 l wody,

1 łyżeczka tymianku,

pieprz mielony i sól

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *